Judovereniging Itaikan Purmerend
 
Sportzaal de Geulenstraat in de Gors
Sportzaal de Tarwestraat in Purmer-Noord
vaart tarwestraat

Een stukje judogeschiedenisJigoro Kano (1860-1938)

Al zolang als judo wordt beoefend, hangt er een mysterieuze waas omheen. Althans dat vinden mensen die weinig of niets van judo afweten. Maar je zult dan merken dat het met die geheimzinnigheid wel meevalt.

Bijna iedereen stoeit graag op een (h)eerlijke manier. De bedenker van judo, Jigoro Kano, vond het belangrijk dat iedereen veilig kon stoeien voor de lol, de conditie en de gezelligheid. Maar ook om allerlei verschillende technieken te leren. Leren iemand te foppen, omdat je net even slimmer en sneller bent dan die ander. Als je dat wilt, kun je zelfs proberen kampioen daarin te worden.
Vroeger (in het begin van 20e eeuw) werd alleen in Japan judo beoefend. Logisch dus dat daar de kampioenen vandaan kwamen. Maar omdat later ook veel niet-Japanners gingen judoën, kon het niet uitblijven dat er ook kampioenen zouden komen uit andere landen.

 

Judo populair in Nederland


Anton Geesink 1961

In 1961 werd de Nederlander Anton Geesink in Parijs als eerste niet-Japanner wereldkampioen en in 1964 wist hij een gouden medaille te veroveren tijdens de Olympische Spelen in Tokyo, de hoofdstad van Japan. De manier waarop hij dat deed, maakte veel indruk op de Japanners. Geesink was in de finale zwaargewicht de Japanse kampioen Kaminaga te slim af.
Hij won zijn partij met overmacht, maar Anton Geesink deed niet extra stoer of interessant en bleef heel vriendelijk.
Toen hij de finale gewonnen had en heel erg blij was, stuurde hij met een boos gezicht de op hem afstormende, juichende Hollanders van de judomat af. Op de judomat mogen alleen maar judoka’s komen en het was niet respectvol tegenover zijn tegenstander.
Dit was precies zoals Jigoro Kano, de grondlegger van judo, het bedoelde: winnen is fijn en kan best erg belangrijk voor je zijn, maar het belangrijkste van het judo is de karaktervorming.

In 1965 werd Anton Geesink in Brazilië voor de tweede keer wereldkampioen. Wim Ruska werd daarna nog eens wereldkampioen in 1967 en 1971. Hij wist zelfs tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 twee gouden medailles te winnen!
Veel Nederlanders, jong en oud, waren zo enthousiast over de successen van Geesink en Ruska, dat zij ook gingen judoën. Dit heeft geleid tot veel Nederlandse kampioenen zoals Dennis van der Geest, Mark Huizinga, Edith Bosch, Marhinde Verkerk en Henk Grol. Nederland is een goed judo land.