Judovereniging Itaikan Purmerend en Zuidoostbeemster
Tarwestraat Geulenstraat Buurthuis Zuidoost

Een stukje judogeschiedenisJigoro Kano (1860-1938)

Judo is een sport die ontwikkeld is vanuit de Japanse krijgskunst Jiu Jitsu.
De bedenker van judo, Jigoro Kano, vond de technieken van deze krijgskunst heel interessant maar had een heel ander doel voor ogen. Hij ging de technieken gebruiken voor opvoeding en ontwikkeling. Het gaat er niet om dat je tegenstander kan verslaan. Het gaat er om dat je jezelf ontwikkeld en samen beter wordt.

Jigoro Kano begon met 22 leerlingen maar judo werd al snel populairder. Om al deze nieuwe leerlingen les te kunnen geven, gingen zijn 10 beste leerlingen ook lesgeven en werd judo steeds populairder. Kano was zo trots op zijn sport, hij vond eigenlijk dat de hele wereld judo moest gaan beoefenen. Hij stuurde zijn leerlingen over de hele wereld om les te geven, dat ging erg goed en zo werd judo uiteindelijk zelfs een Olympische sport.

 

Judo populair in Nederland


Anton Geesink 1961

Judo werd dus door steeds meer mensen over de hele wereld beoefend, maar in Nederland waren dat nog niet heel veel mensen. Tot er plots in 1961 een Nederlander was die wereldkampioen werd in Parijs. Dit was heel bijzonder, want de wereldkampioen-schappen werden altijd gewonnen door Japanners. De Nederlander Anton Geesink was een reus van een vent en werd wereldkampioen in de open klasse en vlak daarna ook kampioen in de open klasse op de Olympische Spelen in 1964 in Tokyo, de hoofdstad van Japan.

Toen Anton Geesink de finale in Tokyo won waren de Nederlandse toeschouwers zo blij dat ze naar hem toe renden om hem te feliciteren. Maar Anton Geesink reageerde fel en stuurde ze allemaal terug naar hun stoelen. De judomat is alleen bedoeld voor judoka’s. Hij groette zijn tegenstander met een buiging en verliet de judomat.

Omdat Anton Geesink twee keer goud had gewonnen werd judo erg populair in Nederland. In 1967 en 1971 werd de Nederlander Wim Ruska ook wereldkampioen. Toen kwamen er alleen nog maar meer kampioenen zoals Mark Huizinga, Dennis van der Geest, Guillaume Elmont en Noël van ‘t End. En ook veel vrouwelijke judoka’s wisten succes te behalen zoals Edith Bosch, Marhinde Verkerk, Jessica Gal en Anicka van Emden. Nederland kent dus vele kampioenen.